CPSE – властива для собак аргінінова естераза простати

CPSE(CanineProstaticSpecificarginineEsterase) – властива для собак аргінінова естераза простати. Новий параметр для діагностики доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЗ) у собак.

У людей, вже давно є звичним використання пухлинних маркерів у профілактиці раку. Тому діагностика антигену властивого при простаті чоловіків є зараз рутинною процедурою.

Подібні можливості тепер також доступні у ветеринарії - завдяки недавно розробленому тесту для виявлення CPSE, у простому аналізі крові можна виявити ранню стадію доброякісної гіпертрофії собак.

Проблема гіпертрофії простати торкається понад 80% собак у віці більше 5 років. На початковій стадії доходить лише до гістологічних змін, які не проявляються клінічно. Тому до цього часу виявлення хвороби на даному  етапі було можливим лише на основі цитологічного або гістологічного дослідження. Проте біопсія є маніпуляцією з підвищеним ризиком. Застосування тесту  CPSE з допомогою сироватки або плазми, заповнює цю прогалину у  діагностиці.

Де і коли продукується CPSE

CPSE продукується в епітеліальних клітинах простати і становить понад на 90% її секрету. Разом зі збільшенням кількості клітин (гіпертрофія) збільшується також їх концентрація в сироватці. Однак якщо процес захворювання викликаний аденокарценомою або запаленням без гіпертрофії простати результат дослідження буде негативний.

Симптоми, які проявляються при доброякісній гіпертрофії передміхурової залози:

·         затримка процесу дефекації

·         гематурія або гемоспермія

·         біль у животі невідомого походження

·         знижена рухомість, слабкість задніх кінцівок, кульгавість, "широкий хода"

·         лихоманка, анорексія, нездужання

·         безпліддя

В чому полягає унікальне діагностичне значення CPSE?

·         підтвердження або виключення діагнозу BPH

·         раннє виявлення при стандартному геріатричному  дослідженні

·         показання для подальшої діагностики

·         контроль лікування антиандрогенами

BPH може бути процесом, який спровокує інші захворювання. Тому виявлення на ранніх стадіях є особливо важливим, щоб не допустити до розвитку вторинних захворювань, таких як кісти, запалення передміхурової залози, періанальної фістули.

Чутливість методу, заснованого на тесті ELISA становить 97,1% при специфічності на рівні 92,7%. В інтерпретації результатів тестів враховують симптоми і результати клінічного дослідження (дивіться наступну сторінку).

Матеріал для дослідження: сироватка, плазма (центрифугувати протягом години)

Стабільність: 24 години при кімнатній температурі, 96 ч при 4 ° С

________________________________________________________________________________________

Завантаж цю статтю у вигляді документу Adobe PDF

Щоб відкривати файли в форматі PDF необхідно завантажити зі сторінки виробника: http://www.adobe.com/acrobat програму  Adobe Acrobat Reader, встановити її, та відкрити обрані файли.